Punkkilääkkeet - uhka vai mahdollisuus?
Eläinlääkäri anne neuvoo
Punkit eli puutiaiset on superällöjä. Olet varmaan samaa mieltä?
Eläinklinikalla punkkien poistaminen potilailta on arkipäivää. Mutta se hetki, joka saa mulla karvat pystyyn ja kylmät väreet kulkemaan pitkin selkäpiitä on se, jos näen punkin kipittävän pitkin kotisohvaa. Tai lattiaa. Tai omaa jalkaa.
Punkit on mun mielestä niin inhottavia, koska tiedän, että ne voivat aiheuttaa sekä mun lemmikeille, että mulle itselleni vakavia tauteja. Siksi käytän meidän lemmikkeillä punkkeja karkottavia ja tappavia puutiaishäätölääkkeitä.
Punkkilääkkeisiin liittyy paljon erilaisia uskomuksia sekä somessa kiertäviä tarinoita, joten joskus voi olla lemmikinomistajana vaikeaa arvioida haluaisitko käyttää koirallesi lääkitystä punkkeja vastaan, vai et. Tämä on ihan ymmärrettävää.
Punkkilääkkeiden haittavaikutusriskit ovat kuitenkin haittavaikutustilastojen- ja tutkimusten valossa pienet, ja toisaalta punkeilta saatavat sairaudet ovat vakavia ja hankalia hoitaa.
Tästä syystä itse eläinlääkärinä suosittelen punkkihäätölääkitysten käyttämistä ainakin, jos asut alueella, jossa punkkeja on paljon.
Itse asun Kotkassa, ja meillä on täällä punkkeja aivan järjettömän paljon. Heti, kun keväällä lumi sulaa pieneltäkin alueelta, punkit heräävät ja hyökkäävät kohti ihmisiä ja eläimiä. Meillä esiintyy täällä myös vaarallista puutiaisaivotulehdusta, joten senkin vuoksi punkkisuojaus on äärimmäisen tärkeää.
Mitä tauteja koirasi voi punkeista saada?
Puutiaiset eli punkit aiheuttavat koirille monia vaarallisia tauteja. Punkit kantavat taudinaiheuttajia, ja jos ne pääsevät imemään koiran verta ja olemaan koirassa kiinni riittävän kauan, taudinaiheuttajat leviävät koiran verenkiertoon.
Taudinaiheuttajat eivät aina johda koirassa taudin syntymiseen, mutta näemme minunkin klinikallani enenevissä määrin punkkivälitteisiä sairauksia. Toki osittain tähän vaikuttaa myös se, että nykyään tiedämme näistä taudeista enemmän ja osaamme myös tutkia niitä paremmin.
Koiralle puutiainen voi levittää seuraavia tauteja: borrelioosia, anaplasmoosia, erlichioosia sekä puutiaisaivokuumetta.
Puutiaisten välittämien tautien oireet ovat usein koiralla epämääräisiä. Taudista riippuen voi olla esim. kuumetta, nivelkipuja ja vaisuutta. Taudinaiheuttajasta riippuen voi koirallesi tulla myös munuais- tai nivelvaurioita, anemiaa, immuunijärjestelmän häiriöitä tai jopa aivokalvontulehdus.
Tartunta voi olla myös täysin oireeton. Taudit eivät leviä suoraan koirasta ihmiseen, mutta punkki voi koiran turkissa kulkeutua kotiin, ja päästä näin puremaan ihmistä ja levittämään meihin tautia. Ihmisillä borrelioosi sekä puutiaisaivokuume ovatkin hyvin tunnettuja punkkien välittämiä tauteja.
Millaisia erilaisia lääkkeitä punkkeja vastaan on saatavilla?
Punkkihäätölääkkeitä on pääsääntöisesti kolmea eri tyyppiä: lääkepantoja, niskan iholle laitettavia paikallisvaleluliuoksia, sekä suun kautta annettavia tabletteja.
Punkkipannoissa sekä paikallisvaleluliuoksissa ajatuksena on se, että ne levittävät koiran iholle suojaavan lääkekerroksen, jonka kohdatessaan punkki kuolee, tai jopa karkottuu pois koirasta ennen tätä.
Syötävien lääkkeiden teho perustuu siihen, että lääkeaine imeytyy koiran verenkiertoon, ja punkki saa lääkeainetta itseensä imiessään koiran verta ja kuolee tämän seurauksena.
Eli yksinkertaistettuna: punkkipantojen ja paikallisvaleluliuoksen tarkoitus on estää punkin puremat kokonaan, ja syötävien punkkilääkkeiden tarkoitus on tappaa punkki sen purtua koiraa ja imettyä verta.
Itse suosinkin pantoja ja paikallisvaleluliuoksia, koska näissä punkki ei pääse edes puremaan koiraa. Vaikka tablettilääkitys on hyvin tehokas ja punkki kyllä kuolee imettyään verta, jää koiralle silti punkinpureman aiheuttama paikallinen tulehdus puremapaikassa.
Toinen syy, miksi suosin ennemmin turkilta suoraan karkottavia/punkit tappavia lääkityksiä on se, että näillä varmistetaan parhaiten, ettei puutiainen tipahda elävänä koiran turkista kotona ja pääse puremaan kotona meitä ihmisiä. Tämä on hyvin tärkeää varsinkin alueilla, joilla on ihmisille vaarallista puutiaisaivokuumetta. Henkilökohtaisesti haluan estää kaikin keinoin punkin pääsemisen meidän kotisohvalle.
Omillla koirillani (sekä myös kissoillani, jotka ulkoilevat kesällä hihnassa) käytän punkkipantaa, jolla saan 8 kuukauden suojan puutiaisia vastaan saman tien (Seresto-panta). Pannalla on sekä karkottava, että tappava vaikutus, eli se estää punkkeja tulemasta koiraan ja tappaa ne heti turkilta. Näin punkit eivät kulkeudu meille sisään ja käyttö on helppoa – laitan pannan keväällä kaulaan ja otan syksyllä pois. Käyttämäni panta on turvallinen myös kissoille: osa koirien punkkilääkkeistä on kissoille vaarallisia, mikä pitää ottaa huomioon jos sulla on kotona sekä kissoja, että koiria!
Jos et halua käyttää pantaa koirallasi, tai se ei ole mahdollista esim. sen vuoksi, että perheen toinen koira tai vaikka pienet lapset saattaisivat nykiä pannan irti, ovat myös paikallisvaleluliuokset hyvä vaihtoehto.
Niistä löytyy myös hyttysiä ja mäkäräisiä karkottavia versioita, joten jos koirasi on herkkä reagoimaan ötököiden puremiin, suosittelen ottamaan käyttöön myös niitä häätävän paikallisvaleluliuoksen (kuten Bayvantic).
Suun kautta annettavat punkkilääkkeet ovat viime vuosina olleet hyvin suosittuja, etenkin niiden helppokäyttöisyyden vuoksi. Kun koira syö tabletin, sen sisältämä puutiaisia tappava lääkeaine kulkeutuu koiran verenkiertoon. Kun punkki imee verta koirasta, se saa lääkeainetta ja kuolee.
Alueilla, joissa puutiaisaivokuumetta ei esiinny, eikä punkkeja ole aivan pilvin pimein, tabletit ovatkin hyvä vaihtoehto. Meidänkin alueella tabletteja käytetään paljon, ja usea asiakkaanikin on sanonut, ettei ole nähnyt enää punkkeja koirassa lainkaan sen jälkeen, kun tablettien käyttö on aloitettu. Tämä ei kuitenkaan johdu siitä, että tableteilla olisi salattu punkkeja karkottava vaikutus, vaan siitä, että punkit ovat usein hyvin pieniä, kun ne tulevat koiraan, ja ne kuolevat nopeasti koiraa purtuaan ja tämän jälkeen häviävät koirasta nopeasti. Voi siis näyttää siltä, kuin punkkeja ei olisi koirassa enää lainkaan.
Mutta jos punkkilääkkeet kerran ovat niin kovia myrkkyjä, että tappavat punkit,
niin eikö niistä ole haittaa myös koiralle?
Lyhyesti sanottuna: useimmiten ei.
Kaikista lääkkeistä voi olla haittavaikutuksia, ja näin on myös punkkilääkkeiden kohdalla. Itsessään punkkihäätölääke on kuitenkin myrkyllinen vain punkeille, se ei aiheuta myrkytystä koirallesi.
Pannoista ja paikallisvaleluliuoksista voi tulla ihoreaktioita, kuten punoitusta tai harvoin jopa ihon ärtymistä. Jos koirallesi tulee tällainen voimakkaampi ihoreaktio, on panta otettava heti pois, ja paikallisvaleluliuos pestävä heti pois koirasi iholta. Syötävät punkkilääkkeet taas voivat joskus aiheuttaa suolisto-oiretta.
Huomioi, että collie-sukuisilla koirilla voi olla lääkeaine-haittavaikutuksille herkistävä geenimutaatio, eli collie-sukusilla koirilla on hyvä miettiä yhdessä eläinlääkärin kanssa sopiva punkkilääkevaihtoehto.
Somessa on säännöllisesti kiertänyt postauksia siitä, kuinka punkkilääkkeistä on väitetysti aiheutunut hyvin vakavia oireita ja jopa kuolemia koirille. Näitä tapauksia ei kuitenkaan ole varmistettu, eikä punkkihäätölääkkeiden tutkimuksissa tai haittavaikutusilmoituksissa ole nähty merkkejä tällaisten vakavien vaikutusten ilmaantumisesta.
Kehotankin olemaan tarkkana, ja arvioimaan kriittisesti erilaisia somepostauksia aiheesta. Koiran elimistön toiminta on monimutkaista. Vaikka koira olisi saanut jonkin tietyn lääkkeen, ja tämän jälkeen saanut jonkin tietyn oireen, ei tämä välttämättä tarkoita, että oire olisi suoraan seurausta lääkityksestä. Toisin sanoen suoran syy-seuraus-suhteen vetäminen lääkityksestä oireeseen ei ole suoraviivaista, ja vaikka oire on tullut jonkin lääkkeen antamisen jälkeen, ei oireella välttämättä ole mitään tekemistä kyseisen lääkkeen kanssa.
Totta kai lääkkeet voivat joillakin yksilöillä aiheuttaa merkittäviäkin haittaoireita. Kuitenkin on aina järkevää suhtautua somessa tai vaikka koirapuistossa kuultuihin tarinoihin kriittisesti, ja jutella oman eläinlääkärin kanssa eri lääkitysten mahdollisista haitoista. Meitä eläinlääkäreitä kun sitoo laki: olemme velvollisia arvioimaan joka lääkkeen kohdalla hyöty-haitta-arvion perusteella, että onko se tarpeen koirallesi. Emme siis määrää lääkkeitä turhaan myöskään punkkien ollessa kyseessä.
Jos koirallesi tulee jokin voimakasta reaktio punkkilääkkeen annon jälkeen, on varmuuden vuoksi aina hyvä soittaa eläinlääkäriin, jotta saat juuri koirasi oireisiin sopivat ohjeet. Eläinlääkäri pääsee näin myös tekemään lääkeviranomaiselle ilmoituksen haittavaikutuksen ilmaantumisesta – tämä on tosi tärkeää haittavaikutustilastojen keräämisen kannalta.
Onko aina pakko käyttää punkkilääkkeitä, eikö luonnonmukaiset keinot toimisi?
On hyvä huomioida, että yrttipannat tai valkosipulikapselit ovat valitettavan huono apu punkkien häädössä. Yrttipantojen punkkihäätövaikutuksesta on jonkin verran tutkimuksia, mutta ne haisevat yleensä erittäin voimakkaasti, joka käy koiran herkän hajuaistin päälle (mieti, jos itse haistaisit yrttipannan voimakkaan hajun vielä miljoona kertaa tarkemmin, eikä sinulla olisi keinoa päästä hajusta eroon). Valkosipuli taas on koirallesi myrkyllistä, ja voi isommilla annoksilla aiheuttaa jopa henkeä uhkaavia oireita.
Eli loppuyhteenvetona:
Suosittelen käyttämään koirallasi puutiaishäätöön lääkevalmistetta, jotta koirasi välttäisi puutiaisvälitteiset taudit. Punkkihäätölääkkeiden haittavaikutusriskit ovat pienet, mutta punkkien levittämät taudit taas vakavia, joten vaaka kallistuu lääkkeiden käytön kannalle.
Alueilla, joilla on paljon punkkeja ja/tai esiintyy puutiaisaivokuumetta suosittelen ensisijaisesti käyttämään punkkihäätölääkettä, joka karkottaa ja tappaa punkit jo, kun ne osuvat koiran turkille (kuten Seresto-panta tai Bayvantic-paikallisvaleluliuos). Tablettimuotoiset lääkkeet tulevat vasta kakkosvaihtoehtona, koska ne eivät tapa punkkeja suoraan turkilta, ja näin on suurempi mahdollisuus, että punkki matkustaa elävänä kotiisi koiran turkissa ja mahdollisesti voi päästä puremaan sinua.
Jos et ole varma mikä lääke olisi juuri sinun koirallesi sopivin tai koirallesi on tullut tai tulee jotakin haittaoiretta puutiaishäätölääkityksestä, ota aina yhteyttä eläinlääkäriisi.
Punkitonta kesää!
Terkuin, eläinlääkäri Anne
ILMAINEN OPAS
Huomaa nopeasti, jos koirallasi on jokin vialla!
Opi helpot askeleet, joiden avulla huomaat sairauden oireet nopeasti, ennen kuin ne kehittyvät vakaviksi!