Voiko vanhaa koiraa nukuttaa? Ja muita kysymyksiä vanhemman koiran hoidosta.

Eläinlääkäri Anne vastaa

Joku on ehkä joskus sanonut sinulle, ettei vanhaa koiraa voi tai kannata enää nukuttaa. Saatat olla kuullut tämän kaverilta, koirapuistossa tai jopa eläinlääkäriltä.

Nykypäivänä pelkkä vanhuus ei kuitenkaan enää ole syy, jonka vuoksi koiraa ei voisi nukuttaa tarvittavaan toimenpiteeseen. Itse asiassa voi olla huomattavasti vaarallisempaa jättää tarvittava toimenpide tekemättä nukutuksen pelon vuoksi!

Yksi tavallisimpia nukutusta vaativia toimenpiteitä koiralla on suun puhdistus, eli hammaskiven ja plakin poisto hammaspinnoilta, sekä ientaskuista. Suun puhdistus tehdään, jotta suu ei pääsisi tulehtumaan.

Suun tulehdukset ovat yksi koirien yleisimmistä sairauksista ja voivat olla varsinkin vanhemmille koirille vaarallisia. Hyvään suun puhdistukseen kuuluu aina myös hammastarkastus (sisältäen esim. ientaskujen mittauksen), sekä tarvittaessa röntgenkuvaus hampaiden kunnon tutkimiseksi.

Miksi suun tulehdukset ovat vaarallisia? Koska suussa ja hampaissa kiertää sama veri, kuin muuallakin elimistössä. Tämä veri kiertää sydämen, munuaisten, maksan ja muiden elintärkeiden elinten läpi. Jos suussa olevat bakteerit pääsevät verenkiertoon suun tulehduksen seurauksena, ne pääsevät veren mukana kaikkiin näihin elimiin aiheuttamaan tulehdusta ja vaurioita.

Koirilla suun tulehdus on yhdistetty jo munuais-, maksa- ja sydänsairauksiin, nivelrikkoon, diabetekseen ja yleiseen tulehdusreaktioon elimistössä. On epäilystä jo siitäkin, että parodontiitti eli hampaiden kiinnityskudoksen tulehdus voisi lyhentää koiran elinikää. Tärkeää on myös huomioida, että suun tulehdukset voivat aiheuttaa koiralle kovaakin kipua.

Nykyaikaisilla turvallisilla nukutustavoilla myös seniorikoiran nukutus sisältää vain pienen riskin. Toisin sanoen nukutuksen riski on siis selkeästi vähäisempi, kuin suun tulehduksen aiheuttamat ongelmat ja kipu elimistössä.

Millainen on turvallinen nukutus?

Turvallinen nukutus tarkoittaa sitä, että koirallasi on hengitysputki, jonka kautta se saa happea, ja jonka avulla hengitysteihin estetään pääsemästä suusta likaa hammaspuhdistuksen aikana. Ilman hengitysputkea on todellinen riski sille, että hengitysteihin ja keuhkoihin pääsee suusta bakteereita ja likaa, ja tämä voi johtaa vaaralliseen keuhkokuumeeseen.

Usein turvallisin tapa nukuttaa on antaa hengitysputken kautta hapen lisäksi hengitettävää nukutusainetta. Nukutuksen turvallisuutta lisää erittäin huomattavasti se, että nukutusta valvotaan (yleensä hoitajan toimesta) nukutuksen aikana monitorein sekä seuraamalla koirasi vointia mm. sydäntä ja keuhkoääniä kuunnellen. Nukutuspotilailta on tärkeää monitoroida mm. happiosapainetta, verenpainetta sekä hengityksen hiilidioksipitoisuutta. Nukutusvalvonnalla pystytään ehkäisemään tehokkaasti komplikaatioita.

Useilla eläinlääkäriasemilla on käytössä sekä inhalaatioanestesia, että nukutusvalvonta, ja tämä onkin hyvä huomioida aikaa varatessa. Ilman hengitysputken käyttöä ja nukutuksen valvontaa en suosittelisi vanhaa koiraa nukutettavan.

Seniorikoiran eli 7 ikävuodesta alkaen (jättiroduilla jopa 5 ikävuodesta alkaen) terveyttä tulee seurata tarkasti vuosittaisilla kontrolleilla eläinlääkärissä, sillä vanhemmiten eri sairauksien riski kohoaa. Vanhemmiten koirilla yleisiä sairauksia ovat mm. ylipaino, nivelrikko, kilpirauhasen vajaatoiminta, munuaisten vajaatoiminta sekä suun tulehdussairaudet.

Vuosittaisella eläinlääkärikäynnillä tulisi vähintään tehdä tarkka yleistutkimus, eli tarkastaa suu, silmät ja korvat, kuunnella sydän- ja keuhkoäänet, palpoida vatsa ja imusolmukkeet sekä tunnustella ja taivutella nivelet, ja arvioida paino sekä kuntoluokka. Tämän lisäksi olisi suositeltavaa tutkia myös verinäytteistä peruselinarvot sekä täydellinen verenkuva ja tämän lisäksi virtsanäyte.

Miksi seniorikoiraa pitäisi tutkia vuosittain?

Vaikka et olisi havainnut seniorikoirallasi kotona mitään poikkeavaa, voi sillä silti olla kehittymässä sairaus. Esimerkiksi munuaisten vajaatoiminnassa selkeät oireet näkyvät vasta, kun jo suurin osa munuaisten toiminnasta on menetetty. Tässä vaiheessa hoito on selkeästi hankalampaa. Mitä aiemmin sairaudet havaitaan, sitä paremmin niiden etenemistä voidaan hidastaa, ja sairauden ennuste on parempi. Toisin sanoen koiraasi voidaan näin auttaa elämään pidempään ja varsinkin sen elämänlaatu saadaan pidettyä parempana.

On myös tärkeää muistaa, että vuosi on koiran elämässä pitkä aika, ja vuodessa sen elimistössä ehtii tapahtua hurjasti muutoksia.

Miten voin ehkäistä seniorikoirallani sairastumisia?

Suun terveydessä tärkeintä olisi harjata hampaat päivittäin. Hammastahnan käyttö ei ole välttämätöntä, mutta vain harjaamalla saadaan poistettua plakki, joka aiheuttaa suun tulehdukset. Erilaiset suuhygieniatuotteet, kuten puruluut, juomaveteen lisättävät suuvedet tai ruokaan lisättävät jauheet eivät ole lähellekään yhtä tehokkaita, kuin hampaiden päivittäinen harjaus. Suuhygieniatuotteita voi hyvin käyttää osana hampaiden hoitoa, mutta tärkeintä on ymmärtää, etteivät ne yksinään pidä suuta terveenä.  

Huolehdi koirallasi myös tasapainoisesta ruokavaliosta, jossa esim. rasvahappojen määrää on hyvä lisätä vanhemmiten. Tämä auttaa suojaamaan elimiä ja tukemaan elimistön toimintaa. Jollet ole aivan varma, miten koostaa tasapainoinen ruokavalio kotiruoasta tai raakaruoasta, suosittelen ruokkimaan koiraasi hyvälaatuisella täysravinnolla, joita on saatavissa eläinkaupoista tai eläinlääkäriasemilta.

Koirasi pitäminen normaalipainossa on varsinkin vanhemmiten erittäin tärkeää. Ylipaino on koirilla erittäin yleistä: jopa puolet koirista on ylipainoisia. Ylipaino altistaa koiran niin syövälle, nivelrikolle, diabetekselle, kuin monille muillekin sairauksille ja lyhentää koirasi elinikää jopa 2,5 vuodella. Jos et tunne koirasi kylkiluita helposti painaessasi kätesi koirasi kyljelle, koirasi on ylipainoinen.

Painon pudotus koiralla on helpointa lääkinnällisen dieettiruoan avulla, sillä silloin varmistat, että koirasi saa painonpudotuksenkin ajan riittävästi tärkeitä ravintoaineita. Varsinkin seniorikoiralla tämä on painonpudotuksessa ensiarvoisen tärkeää. Lääkinnällisiä dieettiruokia ovat esim. Hill’s Metabolic ja Royal Canin Satiety.

Kotona seniorikoirilla on tärkeää myös kiinnittää erityistä huomiota koiran yleisvointiin. Syökö ja juoko koirasi normaalin määrän? Entä sujuuko virtsaaminen ja ulostaminen tavallisesti, tai onko jätöksen ulkonäössä tapahtunut muutoksia? Onko koirasi normaalin pirteä ja halukas lenkkeilemään? Huomaatko koirallasi muuten voinnissa epänormaalia, tai huomaatko sen kehossa epänormaaleja muutoksia?Jos näissä perustoiminnoissa tapahtuu selkeitä muutoksia, ota yhteys eläinlääkäriin.

On tärkeää huomata, ettei hyvinvoiva seniorikoira nuku merkittävästi enempää tai liiku merkittävästi vähemmän, kuin nuorempi koira. Jos koirasi nukkuu paljon, sen liikkuminen on vähentynyt eikä esim. leikkiminen enää kiinnosta, on koirallasi todennäköisesti jokin hätänä. Varaa myös tällöin heti tarkastuskäynti eläinlääkäriin.

Tarkastamalla ja hoitamalla seniorikoirasi terveyttä säännöllisesti annat sille lahjaksi pidemmät ja ennen kaikkea terveemmät seniorivuodet!

Terkuin, Eläinlääkäri Anne

Pidennä koirasi elinikää!
Klikkaa Alta katsomaan top 3 vinkkini,
joilla pidät koirasi terveenä pidempään!

Next
Next

Punkkilääkkeet - uhka vai mahdollisuus?