Mitä tehdä, jos kyy puree koiraasi?

Eläinlääkäri Annen ohjeet

Kevään lämpö on taas saamassa liikkeelle koko luonnon, myös kyykäärmeet.

Meillä täällä rannikolla kyitä on paljon.

Loppukevään ja alkukesän aikana meidän lenkit koirien kanssa suuntautuukin ennemmin katuja pitkin ja Kotkan puistoihin, kuin lähimetsiin. Onneksi täällä on hienoja puistoalueita, ja toisaalta meidän lähellä on paljon kivoja reittejä lenkkeiltäväksi ihan katujakin pitkin.

Varsinkin viereisellä kuntopolulla ja sen ympäristössä kyitä on joka vuosi ja PALJON. Pari kertaa olen koirankin kanssa kyyn kohdannut...

Onneksi meidän Kassu ei silloin edes huomannut käärmettä, vaan vain painatti ohi kovaa niin, ettei kyyn tarvinnut lähteä puolustautumaan.

Meidän nuorempi koira Keke taas ei ole vielä nähnyt käärmeitä – Keke on aika kova puolustamaan laumaa haukkumalla, joten luulen että se saattaisi ilmoittaa aika kovasti käärmeen nähdessään. Toivottavasti puolustusvietti ei kuitenkaan saisi sitä lähtemään kyytä kohti, koska kyy todennäköisesti päättäisi siinä kohtaa puolustautua puremalla. Toisaalta voi olla, ettei Keke edes huomaisi kyytä. Varsinkaan, jos alueella olisi muita koiria tai ihmisiä, joita pitäisi vahdata kovasti siinä samalla.

Koirilla kyyn purema osuu usein joko kuonon tai etujalkojen alueelle juuri siksi, että koira on mennyt katsomaan käärmettä lähempää tai jopa pyrkinyt puolustamaan omaa laumaansa kyytä vastaan.

Muista olla valppaana ja pidä lenkillä puhelin mukanasi. Onhan sinulla puhelimeesi tallennettuna käyttämäsi eläinlääkäriaseman ja eläinlääkäripäivystyksen numerot? Jos ei ole, tallenna ne sinne, jotta hädän hetkellä saat nopeasti yhteyden eläinlääkäriin.

Kyynpureman sattuessa, tai jos epäilet kyynpuremaa, toimi näin:

1) Joskus voi olla, että et näe itse käärmettä, mutta epäilet kyyn puremaa. Koirasi saattaa esim. yhtäkkiä älähtää ja lähteä juoksemaan karkuun, tai alkaa ontumaan jalkaansa. Jos olette lenkillä paikassa, jossa voisi olla kyitä, muista aina tällaisen tapahtuman sattuessa, että kyseessä voi olla kyynpurema.

2) Tarkasta, ettei kyy ole enää lähettyvillä ja siirry esim. metsässä nopeasti kohdalle, jossa on turvallista (esim. sileän kallion päälle, tai muuhun avarampaan kohtaan, jossa voit selkeästi nähdä, ettei alueella ole lisää kyitä)

3) Tarkasta koirasi vointi. Usein koira muuttuu nopeasti vaisuksi pureman jälkeen. Jos se ontuu, on purema todennäköisesti kyseisessä jalassa. Jos se esim. nuolee tai raapii jotain aluetta, on puremakohta todennäköisesti siinä.

4) Kyynpureman kohta alkaa turpoamaan nopeasti, ja saatat nähdä alueella kaksi hyvin pientä vierekkäistä puremajälkeä kyyn hampaista.

5) Älä koske puremakohtaan tai yritä esim. viilentää sitä tai hieroa sitä. Kaikki tällainen liike edistää myrkyn leviämistä.

6) Soita heti eläinlääkärille lisäohjeiden saamiseksi.

7) Jos mahdollista, kanna koirasi nopeasti autolle tai kotiin. Jos koirasi on iso, siirtykää yhdessä mahdollisimman suoraa ja vähiten rasittavaa reittiä autolle tai kotiin. Koiraa olisi hyvä kantaa sen vuoksi, että kyynmyrkky pääsee leviämään kehossa nopeammin, jos koira käyttää purtua jalkaa tai muuten rasittuu. Koiralla voi myös olla heti huomattavia kipuja sekä alkava shokkitila, joten kantaminen olisi tämänkin vuoksi paras ratkaisu.

8) Kun lähdette ajamaan eläinlääkäriin, pidä koirasi mahdollisimman liikkumatta.

9) Koiralle EI saa antaa kyytablettia ilman eläinlääkärin neuvoa. Kyytabletin kortisoni ei toimi ns. vastamyrkkynä, vaan voi jopa heikentää paranemisennustetta. Joskus kyytabletti annetaan pureman jälkeen eläinlääkärin ohjeen mukaan, esim. jos koirasi on saanut aiemmin anafylaktisen shokin käärmeenpuremasta.

10) Vaikka koirasi vointi olisi hyvä, etkä näkisi purema-alueella juurikaan turvotusta, tai et ole täysin varma puriko koiraasi kyy, soita silti eläinlääkäriin. Kyy ei aina purressaan päästä myrkkyä puremaan, mutta koirasi vointi tulisi silti tarkistaa eläinlääkärissä, koska et voi heti tietää onko purema vaarallinen vai ei.

11) Eläinlääkärissä kyyn pureman tärkeimmät ensihoitomuodot ovat nesteytys shokkitilan hoitamiseksi sekä elimistön toiminnan tukemiseksi, ja opioidikipulääkkeet, sillä kyynmyrkyn aiheuttama kudostuho on hyvin kivuliasta. Kyynmyrkyn vasta-ainetta käytetään myös tarvittaessa.

Toivottavasti ette törmää koirasi kanssa kyyhyn, eli toivottavasti et tarvitse näitä ohjeita tulevaisuudessa.

Joka tapauksessa on kuitenkin hyvä varustautua ennalta myös tällaiseen epätoivottuun tapahtumaan, jotta sitten osaat toimia, jos tilanne tulee eteen.


t. eläinlääkäri Anne

Vietä koirasi kanssa rento ja turvallinen kesä, ilman haavereita!

 
 

Ilmainen opas

Huomaa nopeasti, jos koirallasi on jokin vialla!

Opi helpot askeleet, joiden avulla huomaat sairauden oireet nopeasti, ennen kuin ne kehittyvät vakaviksi!

T. ELÄINLÄÄKÄRI ANNE

 
 

Huomaa sairauden oireet ajoissa!

Lataa maksuton oppaani, ja opi pitämään koirasi terveenä.

    Tilaamalla oppaan saat myös parhaat vinkkini koirasi terveydenhoitoon sähköpostiisi. Voit poistua sähköpostilistalta halutessasi milloin vain. Jättämällä sähköpostisi hyväksyt henkilötietojesi käsittelyn. Tietosuojaselosteen löydät sivun alalaidasta.

    Previous
    Previous

    Punkkilääkkeet - uhka vai mahdollisuus?

    Next
    Next

    Ehkäise paleltumat koirallasi