Ehkäise paleltumat koirallasi
Eläinlääkäri Anne kertoo
Lunta tuiskuttaa ja viima vinkuu ympärilläsi kun tarvot lumihangessa. Koirasi hyppii vieressäsi, sukeltelee lumeen ja nauttii kylmästä. Tai ehkä koirasi tulee perässäsi haluttomasti, jalkojaan kylmässä nostellen ja toivoen jo pääsevänsä kotiin?
Koirien kylmänkestävyydessä on suuria eroja, ja talvikeleillä onkin tärkeää huomioida sopiva pukeutuminen sekä tarvittaessa lyhentää lenkkien kestoa.
Paleltumien ennaltaehkäisy
Koska ennaltaehkäisy on paras hoito, jutellaan ensin paleltumien ehkäisystä. Paleltuma syntyy, kun koirasi iho joutuu liian kauaksi aikaa kosketuksiin kylmän kanssa. Kudos vaurioituu, koska pintaverisuonet ensin supistuvat ja lopulta verenkierto voi lakata kylmettyneelle alueelle kokonaan, alueen kudos kylmenee ja lopulta jäätyy.
Toisin sanoen, paleltuman ehkäistäksesi, sinun täytyy estää liian pitkä kontakti kylmän ilman, lumen tai jään, ja koirasi ihon välillä.
Paleltumille alttiina ovat varsinkin ääreisalueet, joissa karva on ohuempaa ja verenkierto jo valmiiksi vähäisempää. Tällaisia alueita ovat koirasi korvalehdet, raajat/tassut, hännänpää ja uroksilla kivesten alue.
Suojaa siis koirasi keskiruumiin lisäksi nämä alueet käyttämällä tassuissa tossuja, korvien päällä erillistä suojaa (tai takin riittävän pitkää kaulusta/huppua) sekä käytä kivesten suojana tarvittaessa myös housuja.
Kylmällä kelillä tulee myös tarkasti harkita, kuinka pitkään voi kerrallaan ulkoilla. Pienten ja vähäkarvaisten koirien kanssa kylmällä pakkaskelillä tai kovassa viimassa kannattaa ulkoilla vain hyvin lyhyt aika.
Ulkona on hyvä käsin tunnustella esim. korvalehtien lämpötilaa. Niiden pitäisi tuntua lämpimiltä normaalisti. Jos ne tuntuvat kylmiltä, on aika siirtyä nopeasti sisätiloihin ja tarvittaessa lämmittää korvalehtiä (ohje tähän alla). Tarkkaile myös silmin esim. kivespussien aluetta (paleltuman oireet luetellaan alla).
Ulkoilun tuoman aktiviteetin voi korvata sisällä esim. harjoittelemalla temppuja koirasi kanssa, aktivointilelujen avulla tai muuten leikittämällä ja puuhaamalla yhdessä.
Paleltuman oireet
Paleltuman tunnistaa iholla alkuvaiheessa punoituksesta. Paleltuman edetessä iho muuttuu vaaleaksi ja lopulta jopa sinertäväksi. Myös turvotus alueella on mahdollista.
Jos alue on kipeä, kertoo tämä jo pidemmälle edenneestä vakavammasta paleltumisesta. Koira voi ilmaista kipua esim. ontumalla, jos paleltuma on tassussa, tai nuolemalla tai hankaamalla aluetta. Myös kosketusarkuus alueella on merkki kivusta: tällöin koira reagoi, kun kosket paleltuneeseen ihoon.
Paleltuman hoito
Lievää paleltumaa, eli esim. paikallista punoitusta voit kokeilla ensihoitaa kotona. Lämmitä tällöin aluetta pikkuhiljaa kädenlämpöisellä vedellä esim. suihkuttaen, pitäen kädenlämpöiseksi lämmitettyä kangasta/kaurapussia/vesipulloa alueella.
Vesi ei missään nimessä saa kuumaa! Liian kuuma vesi voi vaurioittaa aluetta lisää. Aluetta ei myöskään saa hieroa tai hangata, koska tämä voi aiheuttaa vaurioita ihoon ja sen alla oleviin paleltuneisiin kudoksiin.
Lämmitys tehdään pikkuhiljaa, 30 minuutin kuluessa, ja ihon tulisi palautua normaaliksi tänä aikana.
Milloin eläinlääkäriin
Eläinlääkäriin pitää soittaa heti, jos paleltuma on iso, alue on kivulias, tai alue ei palaudu puolessa tunnissa normaaliksi. Myös, jos havaitset paleltuman jälkeisinä päivinä, että alueen iho alkaa tummumaan/muuttumaan mustaksi, tulee eläinlääkäriin soittaa heti, koska tämä on merkki vakavasta kudosvauriosta, ja koirasi tarvitsee välitöntä apua.
Vakavaa paleltumaa ei valitettavasti eläinlääkärissäkään pystytä korjaamaan suoraan, vaan koirallesi annetaan tarpeen mukaan kipulääkityksiä sekä paikallishoitoa alueelle, jonka avulla iho saadaan parantumaan.
Huomaa nopeasti, jos koirallasi on jokin vialla!
Opi helpot askeleet, joiden avulla huomaat sairauden oireet nopeasti, ennen kuin ne kehittyvät vakaviksi!