Paukkuarkuuden eli äänipelon hoito
Eläinlääkäri Annen ohjeilla
On uusivuosi ja kello on lyönyt kuusi. Tai ehkä on kaunis ja kuumankostea kesäpäivä, ja ukkonen lähestyy. Pauke alkaa ja koirasi vetäytyy sängyn alle tärisemään. Yrität lohduttaa sitä ja tarjota herkkuluuta, jos se vaikka saisi koirasi ajatukset muualle. “Eikö tässä ole mitään tehtävissä, tämä on ihan kamalaa”, huokaat.
Onneksi äänipelko on hoidettavissa. Alta saat tiedon niin siitä, mitä äänipelko on, kuin siitäkin mitä sille voidaan tehdä. Tsekkaa myös sivun alalaidasta muistilista, josta näet kaiken tarvittavan yhdellä silmäyksellä.
Mitä on äänipelko?
Paukkuarkuus, eli äänipelko on yleistä koiralla. Äänipelkoiselle koiralle kovat äänet, kuten uutenavuotena rakettien pauke tai kesällä ukkonen aiheuttavat ahdistusta. Ahdistuksen seurauksena koirat voivat pahimmassa tapauksessa aiheuttaa vahinkoa ympäristölleen tai itselleen. Äänipelon syntymiseen vaikuttavat koiran kasvun aikaiset ja muun elämän aikana tulleet negatiiviset kokemukset liittyen koviin ääniin, sekä koiran synnynnäiset tekijät. Koiran äänipelolla voi olla myös perinnöllistä taustaa, mutta asian varmistaminen vaatii vielä lisätutkimuksia.
Äänipelko usein etenee ajan myötä pahemmaksi, jollei tilanteeseen tartuta mm. käytöskoulutuksella. Koira oppii ajan myötä yhdistämään ja ennakoimaan ääniä muilla tekijöillä, kuten kesällä ennen ukkosta tapahtuvilla ilmatilan muutoksia. Jos äänipelkoa ei hoideta, voi äänipelko alkaa yleistymään ja koira alkaa reagoimaan voimakkaasti pienempiinkin ääniin (kuten liikenteen ääniin tai oven paukahdukseen, tai alkaa pelkäämään sateen ääntä ukkosta odottaessaan).
Millaisia oireita äänipelko aiheuttaa?
Koirasi voi reagoida esimerkiksi piiloutumalla, läähättämällä, tärisemällä, vaeltelemalla, vinkumalla tai haukkumalla. Koirasi voi myös ns. jähmettyä paikalleen, eli kieltäytyä liikkumasta. Usein tähän liittyy myös lisääntynyttä kuolaamista ja tärinää. Koirasi voi laskea alleen virtsaa tai ulostaa pelosta, ja pelko voi aiheuttaa myös oksentelua ja/tai ripulia (katso erillinen ohjeeni äkillisen ripulin hoitoon tästä). Koirasi syke on yleensä koholla ja pupillit suurentuneet pelosta.
Usein oireilu on alussa hetkellisempää, ja liittyy vahvemmin juuri kuultuun ääneen. Ajan kanssa koirasi kuitenkin oppii yhdistämään ääneen muita tekijöitä, ja se alkaa ennakoimaan pelottavan äänen tuloa. Esimerkiksi kesällä muutokset ilmanpaineessa tai tuulessa voivat jo saada sen hermostumaan, koska se odottaa ukkosta ja paukkeen alkamista.
Jos äänipelko pääsee pahenemaan, voivat jo lievemmät äänet, kuten äkillinen paukahdus ulkoa (esim. liikenteen aiheuttama) tai oven paukahdus kiinni aiheuttaa voimakkaat äänipelon oireet. Jo tullut äänipelko yleensä pahenee iän myötä. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että äänipelko voi alkaa minkä ikäisenä vain. Jos koirasi on edellisenä uutenavuotena ollut rauhallinen, se ei tarkoita, että se olisi rauhallinen aina tästä edespäin, eikä välittäisi äänistä. Tämä johtuu siitä, että koirasi voi säikähtää jotakin kovaa ääntä vuoden aikana, tai seuraavana uutenavuotena, jolloin äänipelkoreaktio saa alkunsa. Koira myös harvemmin saa jatkuvasti tottua koviin ääniin, ja jo pelkästään tämä tottumisen puute voi aiheuttaa pelkoa seuraavan kerran, kun se kuulee kovaa pauketta.
Miten äänipelkoa voidaan hoitaa?
Tärkeintä olisi se, ettet hyväksyisi äänipelon vain olevan koirasi ominaisuus, johon se tarvitsee lääkitystä. Sen sijaan olisi hyvin tärkeää, että auttaisit koiraasi kouluttamalla sen käytöstä ja opettamalla sille tapoja selvitä pelottavista äänistä. Käytöskoulutus vaatii aikaa, joten sitä ei valitettavasti voi aloittaa menestyksekkäästi juuri ennen uuttavuotta tai ukkosen tullessa. Tärkeää olisikin ottaa yhteyttä koirakouluttajaan, jolla on kokemusta äänipelon hoidosta, ja lähteä kouluttamaan koiraasi askel askeleelta, vaikka jo ihan heti vuoden alusta. Näin koirallesi saataisiin opetettua uusia selviytymiskeinoja ja käytösmalleja jo ennen kesän ukkosia ja uudenvuoden pauketta.
Koiran voi kotona opettaa tulemaan luokse ja rauhoittumaan vierelle istumaan tai makaamaan. Voit myös opettaa koirasi menemään lepäämään koppiin/häkkiin, josta tehdään koirallesi turvallinen oma nukkumapaikka. Usein koppi on hyvä peittää kolmelta sivulta peitoilla, jotka vaimentavat ääntä. Koirallasi tulisi olla vapaa pääsy koppiin ja pois sieltä. On myös mahdollista opettaa koirasi pitämään korvatulppia.
Mitä jos uusivuosi tai ukkoset ovat tulossa NYT, ja koirani tarvitsee apua äänipelkoon?
Älä huoli, on olemassa useampia hyviä keinoja, joilla voit lievittää koirasi äänipelkoa. On tärkeää muistaa, että koiraa ei saa rankaista äänipelosta (esim. vinkumisesta, piiloutumisesta tai alle virtsaamisesta), eikä koiraasi saisi pakolla altistaa pelottavalle äänelle (esim. viemällä sen tarkoituksella ulos kuuntelemaan pauketta).
Tärkeää on se, että sinä olet itse rauhallinen ja tarjoat koirallesi ”turvasataman”. Älä jätä koiraasi yksin, vaan ole sen kanssa. Ole itse rauhallinen, ja näytä koirallesi, ettet välitä paukkeesta. Varmistaaksesi, että olet itse rauhallinen, on hyvä keskittyä esim. hengittämään rauhallisella tahdilla, ja voit tietoisesti itse liikkua normaalia hitaammin. Älä seuraa koiraasi, jos se vaeltelee ympäriinsä tai tartu siihen, ja pakota sitä luoksesi. Voit istua maahan ja antaa koirasi tulla luoksesi vapaaehtoisesti. Kun silität koiraasi, tee se hitailla liikkeillä. Mielellään silitä koko sen kehoa hitailla, rauhoittavilla, pitkillä liikkeillä. Anna koirasi valita paikka, jossa oleskelette, ja oleile sen kanssa siellä. Älä yritä viedä koiraasi väkisin johonkin huoneeseen tai kohtaan kotona, jonne se ei halua.
Jos koirasi pystyy keskittymään, voi leikittäminen tai esim. nose work -harjoittelusessio viedä hyvin koirasi ajatuksia pois paukkeesta. Voit myös puuhailla muuta aktiivista koirasi kanssa, jos koirasi vapaaehtoisesti haluaa puuhailla kanssasi.
Valojen himmentäminen kotona voi auttaa. Samoin joillekin koirille on apua valkoisen kohinan (white noise) tai musiikin soittamisesta. Älä vie koiraasi ulos paukkeen aikana, vaan esim. uutenavuotena ulkoiluta koirasi ennen kuin pauke alkaa. Älä päästä koiraasi ulos paukkeen aikana, jotta se ei karkaa. Karkaamisen varalta voit varmuuden vuoksi ottaa koiraltasi vähän karvaa ja säilyttää sitä tiiviissä muovipussissa. Jos koirasi pääsee vahingossa karkaamaan, voidaan karvaa käyttää hajunäytteenä etsijäkoirille.
Feromonivalmisteet
Feromonivalmisteita kannattaa aina kokeilla äänipelkoisella koiralla, sillä feromonivalmisteista on todettu olevan apua äänipelon hoidossa yhdessä käytösterapian kanssa. Feromonivalmisteet (kuten Adaptil-tuotteet) perustuvat siihen, että ne päästävät ympärilleen feromonihajua, joka jäljittelee narttukoiran maitorauhasista luontaisesti erittyvää tyynnyttävää feromonia. Feromoni rauhoittaa koiraa ja tuo sille turvallisuuden tunnetta. Ihmisen nenä ei feromonia haista. Feromonia on saatavissa koiralle laitettavissa kaulapannoissa, suihkeina sekä haihduttimissa, joista feromoni leviää huoneilmaan. Haihdutin asennetaan pistorasiaan, ja se kannattaa laittaa sellaiseen paikkaan, josta feromoni leviää mahdollisimman laajalle haihduttimesta. Jos tiedät jo etukäteen, että koirasi haluaa olla paukkeen ajan jossakin tietyssä paikassa kotona, asenna haihdutin sinne.
Feromonituotteita on saatavissa eläinlääkäriasemilta ja lemmikkitarvikeliikkeistä. Tuotteita voidaan tarvittaessa käyttää myös yhdessä toistensa kanssa, esim. laittamalla koirallesi feromonipanta ja tämän lisäksi käyttämällä feromonihaihdutinta kotona. Feromonivalmisteita käytetään äänipelon lisäksi myös esim. eroahdistuksen ja stressaavien tilanteiden (kuten remontti, muutto, uuden perheenjäsenen, tai lemmikin tulo perheeseen) aiheuttaman ahdistuksen hoitoon. Suosittelen feromonituotteita potilailleni usein, sillä moni on saanut niistä selkeää apua. Käy siis ostamassa feromonivalmisteita kotiin, ja ota ne käyttöön mielellään jo n. viikko ennen uuttavuotta. Jos et ole ehtinyt käydä shoppailemassa aiemmin, on silti hyödyllistä laittaa feromonipanta kaulaan ja haihdutin pistorasiaan, vaikka olisi jo uudenvuodenaatto! Kesällä feromonipantaa on helppo pitää koiralla ja haihdutin pitää pistorasiassa jatkuvasti silloin, kun ukkosia on mahdollisesti tulossa.
Reseptivapaat valmisteet ja painevaatteet
Koirille on olemassa useita reseptivapaita valmisteita, joiden teho äänipelon ja muiden stressaavien tilanteiden hoidossa perustuvat mm. elimistön oman serotoniinin eli ns. mielihyvä-hormonin tuotannon lisäämiseen elimistössä tai lehmämaidosta eristetyn kaseiinin rauhoittavaan vaikutukseen. Esimerkiksi Aptus Relax -purutableteista ja Calmex-kapseleista olen nähnyt potilaillani olevan hyötyä stressaavissa tilanteissa ja äänipelon hoidossa. Näitä valmisteita voidaan käyttää yhdessä feromonivalmisteiden kanssa.
Painevaatteiden tai koiran ympärille tiukasti kiedottujen pyyhkeiden/liinojen ajatellaan rauhoittavan koiraa paineen tunteen avulla. Sekä painevaatteiden (ns. ukkospaitojen), että itse kiedottujen pyyhkeiden/liinojen on havaittu vähentävän piiloutumiskäytöstä, ja ns. ukkospaita ei ollut tehokkaampi, kuin itse tehty ”painevaate”. Toisin sanoen, voit hyvin kokeilla kotona kietoa koirasi ympärille pyyhkeen tiukasti, ja jos siitä tuntuu olevan apua, voit harkita ukkospaidan ostamista, jos se tuntuu sinusta helpommalta laittaa koirallesi, kuin pyyhkeen kietominen. Huomioithan kuitenkin, että kesäkuumalla ukkosen tullessa et voi laittaa koirasi ylle paksuja kerroksia vaatetta tai kangasta, jotta et vahingossa aiheuta elimistön lämpenemistä ja pahimmillaan edistä lämpöhalvauksen syntymistä (tämä on vaarana etenkin lyhytkuonoisilla koirilla, kuten mopseilla, ja ranskan- sekä englanninbuldogeilla, jotka ylikuumentuvat herkästi).
Reseptilääkkeet äänipelon hoidossa
Jos äänipelko on voimakasta ja koiran hyvinvointi on vaarassa, voidaan äänipelkoa hoitaa myös lääkkeellisesti. Muutama vuosi sitten markkinoille saatiin ensimmäinen nimenomaan koiran äänipelon hoitoon rekisteröity lääke. Geelimäinen lääke annetaan koiran suuhun posken limakalvolle, kun nähdään ensimmäiset oireet ahdistuksesta. Lääke vaikuttaa nopeasti, ja toimii nimenomaan vähentäen äänipelkoa. Lääke ei alenna koiran toimintakykyä ja lääkkeen anto voidaan uusia tarvittaessa. Yksi hieno yksityiskohta tässä lääkkeessä on myös se, että lääke on suomalaisen Orionin kehittämä, eli voimme olla ylpeitä suomalaisesta innovaatiosta, jolla on iso merkitys koirien hyvinvoinnille! Itse olen potilaillani käyttänyt tarpeen mukaan tätä lääkettä ja olen ollut hyvin tyytyväinen tuloksiin. Lääke on kotona helppo annostella, ja se on auttanut potilaillani todella hyvin äänipelon aiheuttamaan ahdistukseen.
Koirille on aiemmin käytetty, ja joissain tapauksissa käytetään edelleen keskushermostoon vaikuttavia rauhoittavia lääkkeitä äänipelon aiheuttaman ahdistuksen hoitoon. Näissä lääkkeissä annostelu tulee yleensä aloittaa selkeästi ennen pelkoa aiheuttavan tapahtuman alkamista, joten ne eivät sovi esim. äkillisestä ukkosesta johtuvan äänipelon hoitoon. Nämä lääkkeet aiheuttavat yleensä sedaatiota eli rauhoittumista, mutta voivat joillakin koirilla aiheuttaakin lisääntynyttä levottomuutta ja aggressiota.
Lääkehoito tulisi aina yhdistää muuhun äänipelon hoitoon, sillä muun hoidon avulla lääkehoitoa voidaan vähentää tai parhaassa tapauksessa lääkehoitoa ei tarvita, kun äänipelkoa saadaan hallittua muilla keinoin riittävästi.
Miksi eläinlääkäri ei voi määrätä lääkettä äänipelon hoitoon näkemättä koiraa?
Meitä eläinlääkäreitä sitoo vahvasti Suomen lainsäädäntö eläinten hoitamista ja lääkitsemistä koskien. Lain mukaan eläinlääkäri saa luovuttaa lääkkeitä vain sellaiselle eläimelle, jonka hän on itse tutkinut tai saatuaan muulla luotettavalla tavalla selvityksen lääkityksen tarpeellisuudesta. Lisäksi lääke on lain mukaan annettava eläimelle siten, että siitä aiheutuu mahdollisimman vähän haittaa eläimelle.
(Lähteet: Laki eläinten lääkitsemisestä (387/2014), Ruokaviraston ohje lääkkeiden luovutuksesta)
Pääsääntöisesti eläinlääkäri joko tutkii eläimen ja päättää lääkityksen tarpeellisuudesta käynnillä, tai jos eläin on käynyt lähiaikoina tutkittavana vastaanotolla ja eläinlääkäri voi luotettavasti todeta, että sen terveydentila sallii lääkityksen ja lääkitys on tarpeen, voi eläinlääkäri joissain tapauksissa määrätä lääkkeen ilman erillistä vastaanottokäyntiä. Lääkitykset, esim. äänipelon hoidossa käytettävät lääkkeet vaikuttavat elimistön toimintaan, ja eläinlääkärin varmistuttava siitä, että lääkitys ei tee haittaa eläimelle ja toisaalta, että lääkitys on oikea eläimelle juuri siihen tilanteeseen. Jos koirallasi on jokin muu piileväkin sairaus, vaikuttaa se myös paljon lääkehoidon valintaan.
Muistilista äänipelon hoitoon koiralla:
äänipelkoa tulisi aina hoitaa, sillä hoitamattomana pelko yleensä lisääntyy ajan myötä ja koirasi voi alkaa pelätä normaalejakin ääniä. Äänipelon hoidossa tärkeää on käytöskoulutus, ja sen lisänä voidaan käyttää feromonivalmisteita, reseptivapaita rauhoittavia valmisteita sekä tarvittaessa lääkehoitoa
äänipelon oireita ovat mm. levottomuus, läähätys, ääntely, tärinä, paikalleen jähmettyminen, vääriin paikkoihin virtsaaminen tai ulostaminen. Älä rankaise koiraasi äänipelon oireista tai pakota sitä kohtamaan pelkoa aiheuttava ääni esim. viemällä se ulos paukkeen aikana.
uutenavuotena tai muun tiedossa olevan kovaa ääntä aiheuttavan tapahtuman ollessa tulossa, käytä koirasi ajoissa ulkona, ja pidä se kytkettynä, jotta se ei pääse karkaamaan
pidä koirasi sisällä, sulje verhot, himmennä valot ja laita tarvittaessa soimaan musiikkia tai valkoista kohinaa (white noise)
ole itse rauhallinen ja pysy koirasi lähellä, istu lattialle ja anna koirasi tulla luoksesi. Silitä koiraasi pitkin rauhallisin vedoin, puhu rauhallisella äänellä ja näytä, etteivät äänet pelota tai kiinnosta sinua. Anna koirasi valita, missä se haluaa olla, ja oleile koirasi kanssa sen valitsemassa paikassa.
jos äänipelko on voimakasta, ole ajoissa yhteydessä eläinlääkäriisi, jotta voit saada apua (tarvittaessa lääkkeellistä) koirallesi äänipelon hoitoon
tutki koirasi kotona säännöllisesti, jotta havaitset jos sille on tullut jotakin sairauden oiretta. Muut sairaudet vaikuttavat koirallasi huomattavasti myös äänipelon hoitovaihtoehtoihin, joten on tärkeää, että huomaat sairauden merkit ajoissa ja osaat kertoa niistä eläinlääkärillesi. Pääset lataamaan ilmaisen oppaani, jonka avulla osaat tehdä terveystutkimuksen koirallesi kotona TÄSTÄ. Oppaan avulla huomaat sairauden oireet ajoissa!
jos koirallesi tulee äänipelon aiheuttaman stressin vuoksi ripuli, katso ohjeeni äkillisen ripulin hoitoon kotona TÄSTÄ
Toivon sulle sun koiran kanssa rentoa vuodenvaihdetta ja onnellista uutta vuotta!
T. Eläinlääkäri Anne
ILMAINEN OPAS
Huomaa nopeasti, jos koirallasi on jokin vialla!
Opi helpot askeleet, joiden avulla huomaat sairauden oireet nopeasti, ennen kuin ne kehittyvät vakaviksi!