Koiran äkillisen oksennus-ripulitaudin hoito kotona

Eläinlääkäri Annen ohjeilla

AdobeStock_282545589.jpeg

Kips, kips, kips, kips. Heräät, kun koirasi kynnet kopsuvat lattiaan sen kulkiessa levottomasti edestakaisin. Koirasi huomaa sinun liikahtavan ja alkaa vinkumaan. “Ulos, ulos, nyt”, koirasi vinkuu. Kello on kolme yöllä etkä jaksaisi, mutta on pakko nousta. Koirasi syöksyy pihalla nurmikolle ja *lörts*. Koirallesi on tullut ripuli.

Mikä on koiran äkillinen mahatauti?

Koiran äkillinen oksennus/ripulitauti on yksi yleisimmistä koirien sairauksista. Taudin syy jää usein epäselväksi; kyseessä voi olla tartunnallinen tauti, mutta koira voi olla myös esim. syönyt jotakin ruoansulatuskanavaa ärsyttävää. Myös äkillinen ruokinnan muutos voi aiheuttaa koiralle ripulia.

Pääset koirasi kanssa takaisin sisään, ja alat miettimään, mitä nyt. Etsit kaapeistasi maitohappobakteeria tai jotain ripulilääkettä. Huomaat, että sinulla on vielä jäljellä puolikas pussillinen Biome-ruokaa muutaman kuukauden takaisen ripuliepisodin hoidosta. “Jes, tällä pääsee alkuun!”, ajattelet, annat pienen annoksen Biomea koirallesi ja menet takaisin sänkyyn. Koirasi kömpii viereesi nukkumaan, tuhahtaa ja alkaa kuorsata.

Äkillisen mahataudin hoito kotona:

Ruokinta:

Jos koirasi suostuu syömään, anna sille pieniä määriä hyvin sulavaa ruokaa useita kertoja päivässä.

Uutena hoitovaihtoehtona ripulin hoitoon markkinoille on tullut Hill’s Biome -ruoka, jota antamalla ripulin pitäisi loppua 24 tunnin aikana. Olen vastaanotollani todennut sen erittäin tehokkaaksi usealla potilaallani ja onpa se saanut ripulin loppumaan myös meidän Keke-koiralta, kun sillä oli pentuna meille tullessaan ripuli, joka ei ollut asettunut muilla kotihoidoilla. Biomea voit ostaa hyvinvarustelluilta eläinklinikoilta.

Kotiruokana koirallesi käy esim. keitetty riisi, sekä keitetty mausteeton kana/kananmuna/rasvaton laktoositon raejuusto. Voit myös antaa koirallesi ruoansulatuskanavahäiriöiden hoitoon tarkoitettuja ruokavaliota, kuten Royal Canin Gastrointestinal, Hill’s i/d tai Brit Veterinary diet Gastrointestinal.

Koiraa ei saisi paastottaa, sillä suolisto palautuu nopeammin normaaliin toimintaan, kun syöminen on tasaista.

Voinnin palattua normaaliksi, palaa normaaliin ruokavalioon hitaasti asteittain n. 2 viikon kuluessa, jotta ruokinnan muutos ei ärsytä koirasi ruoansulatuskanavaa uudelleen.

Lisäravinteet ja nesteensaanti

Varsinkin, jos et käytä koirallasi Biome-ruokaa, on hoitoon on hyvä yhdistää maitohappobakteeri- ja inuliini-pektiinivalmistetta tukemaan suoliston hyvinvointia. Valmisteita on useita, ja niitä on saatavissa sekä eläinlääkäriasemilta, että apteekeista. Omat suosikkini ovat Inupekt forte -tabletit tiivistämään ulostetta, sekä Enteromicro-maitohappobakteeritahna tasapainottamaan suolistoa.

Koska koirasi menettää ripulin ja mahdollisen oksentelun mukana nestettä, on vettä saatava runsaasti! Anna koirallesi vettä sekoitettuna ruokaan, sekä tarjoa raikasta vettä usean kupin voimin kotona. Jos koira ei itse halua juoda, on sille annettava vettä ruiskulla suuhun.

Normaali koiran nestetarve on n. 0,5 dl/kg/pv (eli esim. 10 kg:n painoisen koiran tulee saada normaalisti 5 dl vettä päivässä, josta osa voi tulla kostean ruoan mukana). Oksennus/ripulitaudin aikana koiran tulisi saada myös ripulin ja/tai oksentelun vuoksi menetetty neste suun kautta takaisin elimistöön, mikä voi nostaa tarvittavaa veden määrää paljonkin. Jos koirasi ripuloi vetistä ripulia useita kertoja päivässä, tähtää ainakin kaksinkertaiseen vesiannokseen päivittäin ja muista, että jos kovaa ripulointia jatkuu yli vuorokauden ja varsinkin, jos koirasi alkaa olemaan vaisu tai yleisvointi heikkenee muuten, ole heti yhteydessä eläinlääkäriin. Koirasi tarvitsee tällöin nestehoitoa eläinlääkärissä.

Jos oksentelu/ripulointi on runsasta, voit antaa koirallesi tavallisen veden lisäksi myös elektrolyyttijuomajauhetta sekoitettuna veteen. Käytä tällöin koiralle tarkoitettua valmistetta, kuten Aptus Nutrisal, ja lue käyttöohjeet tarkasti.

Heräät aamulla. Koirasi ei oikein haluaisi nousta kanssasi ylös sängystä, mutta lopulta vaivautuu lähtemään pihalle. Ulkona se käy uudelleen nurmikolla, ja tuloksena on vetinen ripulikasa. Sisällä koirasi ei halua syödä, se kääntää päänsä pois ja vetäytyy pois seurastasi takaisin nukkumaan. Huomaat, että eteisen lattialla on limainen oksennus. Päätät soittaa eläinlääkärille.

Ota yhteyttä eläinlääkäriin, jos:

  • huomaat terveystutkimuksessa koirallasi epänormaaleja oireita (pääset lataamaan ilmaisen oppaani terveystutkimuksen tekoon kotona tästä)

  • koiran yleisvointi huononee: koira on vaisu, väsynyt, haluton liikkumaan, ruokahalu huononee, koira ei halua juoda, etkä saa annettua sille nestettä suuhun

  • ripuli tai oksentelu jatkuu voimakkaana toista päivää, eikä vastaa hoitoon kotona, vaikka koira on muuten vielä hyvävointinen ja reipas

  • koira oksentaa heti juomisen tai syömisen jälkeen

  • koira oksentelee jatkuvasti

  • lievä oksentelu/ripuli jatkuu useamman päivän eikä vastaa hoitoon kotona, vaikka koirasi muuten olisi vielä hyvävointinen

  • ulosteessa tai oksennuksessa on mukana näkyvää verta: joko kirkasta punaista tai tummempaa

  • uloste on mustaa

  • koiran vatsa pullottaa

  • koiralla on keskushermosto-oireita (kuten tärinä, kohtaukset, sekavuus)

  • koira kuolaa voimakkaasti

  • koira hengittää normaalia vaikeammin, eli pumppaa kyljillään voimakkaasti, tai hengitys vinkuu tai korisee

  • tiedät tai epäilet koirasi syöneen jotakin vierasta

  • jos sinulla on koiranpentu, ota yhteyttä eläinlääkäriin heti, jos oksentelua/ripuliulostetta tulee useammin kuin kerran, sillä pennun yleisvointi heikkenee nopeasti

  • ota eläinlääkäriin yhteyttä aina, jos mikään asia koiran voinnissa mietityttää

Sait ajan eläinlääkäriin samalle päivälle. Eläinlääkärissä koirallesi tehdään yleistutkimus, jossa ei kuitenkaan onneksi havaita epänormaalia. Päädytte yhdessä tuumin etenemään tukihoidolla. Koirasi saa eläinlääkäriltä pahoinvoinninestolääkettä sekä mahansuojalääkettä, ja otat uuden pussin Biomea kotiin koirallesi ruoaksi. Muutama tunti eläinlääkärissä käynnin jälkeen koirasi haluaa jo syödä, pahoinvoinninestolääke on tehnyt tehtävänsä! Vietätte rauhallisen päivän kotona sohvalla makaillen. Iltaan mennessä koirasi uloste on jo melko kiinteää, ja koirasi alkaa muutenkin olemaan muutenkin oma itensä. Toteat, että onneksi taidettiin selvitä säikähdyksellä, kyseessä oli kai vain äkillinen ohimenevä suolistotulehdus, niin kuin olitte eläinlääkärin kanssa arvelleetkin.
Seuraavana aamun koirasi herättää sinut iloisena naamaa nuolemalla ja ponkaisee tämän jälkeen keittiöön vinkumaan ruokaa. Huokaiset helpotuksesta, kaikki on taas normaalisti.

ILMAINEN OPAS

Huomaa nopeasti, jos koirallasi on jokin vialla!

Opi helpot askeleet, joiden avulla huomaat sairauden oireet nopeasti, ennen kuin ne kehittyvät vakaviksi!

t. eläinlääkäri Anne

Huomaa sairauden oireet ajoissa!

Lataa maksuton oppaani, ja opi pitämään koirasi terveenä.

    Tilaamalla oppaan saat myös parhaat vinkkini koirasi terveydenhoitoon sähköpostiisi. Voit poistua sähköpostilistalta halutessasi milloin vain. Jättämällä sähköpostisi hyväksyt henkilötietojesi käsittelyn. Tietosuojaselosteen löydät sivun alalaidasta.

    Previous
    Previous

    Paukkuarkuuden eli äänipelon hoito

    Next
    Next

    Miksi ientulehdus on vaarallinen koirallesi?