Vinkit helteen taklaamiseen koirasi kanssa

Eläinlääkäri Anne kertoo

AdobeStock_65762430.jpeg

Koiran ruumiinlämpö nousee helposti liian korkeaksi helteellä. Tämä johtuu siitä, että koiran normaali ruumiinlämpö on jo korkeahko ja toisaalta koira voi viilentää elimistöään lähinnä läähättämällä. Meillä ihmisillä taas on matalamman ruumiinlämmön ja hikoilun vuoksi helpompi pysyä viileänä. Toisin sanoen, vaikkei sinulla vielä olisi kovin kuuma, koirallasi todennäköisesti on!

Siksi onkin supertärkeää kiinnittää kesällä huomiota koirasi viilentämiseen.

Joskus useita vuosia sitten olin vielä helteen kannalla - mitä kuumempi kesäsää, sen parempi! Nykyään taas helle tuntuu ottavan voimille: ei jaksa tehdä oikein mitään, ja tulee vain istuttua varjossa tai sitten ilmastoinnin viileän ilmavirran alla sisällä. Muuten tuntee sulavansa kuin jätskipuikko biitsillä.

Myös meidän koirille helle on aina kova paikka. Tuollaisina paksuturkkisina pystykorvina Kassulle ja Kekelle tulee kuuma jo, kun mittari näyttää 15 °C, saatikka sitten 30 °C. Sinänsä pojat tykkäävät tiettyyn rajaan asti makoilla auringossa lämpimässä, mutta lenkille on kyllä ihan turha haaveilla hellepäivänä. Pojat ihan silmin nähden piristyvät heti, kun lämpö taas palaa niille inhimilliseen kymmeneen asteeseen, ja parastahan tietysti on, kun talvella on kunnolla pakkasta ja lunta. Silloin pystykorva jaksaa painaa lenkillä vaikka mihin!

Kun helle nyt pamahti päälle, niin ajattelin jakaa sulle mun vinkit helteessä koiran kanssa selviämiseen.

Koiran ylikuumenemista pitää välttää, sillä seurauksena on muuten lämpöhalvaus. Lämpöhalvauksessa ruumiinlämmön noustessa liian korkeaksi elimistö joutuu shokkiin, ja pahimmassa tapauksessa koira menehtyy elimistön toiminnan romahdettua. Merkkejä liiasta elimistön kuumenemisesta koiralla on mm. voimakas puuskutus ja läähätys, sekä levottomuus.

Meillä ihmisillä tosiaan keho laskee lämpötilaa tehokkaammin kuin koiralla, sillä meillä keho hikoilee. Koiralla ainoa kunnon keino kehon lämmön laskemiseen on läähättäminen, mikä ei lopulta ole kovin tehokas keino.

No, miten sitten voisit pitää koirasi turvassa kuumalla kelillä? Tässä sulle hyviä vinkkejä:

  1. Koiraa ei saa jättää kuumiin tiloihin, kuten autoon tai muuhun pieneen tilaan, tai ulos paikkaan, jossa se ei pääse varjoon. Lämpötilan noustessa myös koiraa uhkaa nopeasti lämpöhalvaus.

  2. Lenkkeile ja harrasta koiran kanssa liikuntaa vain aamuisin ja iltaisin, kun on viileämpää. Älä myöskään kannusta esim. rajuihin palloleikkeihin aurinkoisella pihalla helteellä päiväsaikaan.

  3. Asfaltti kuumenee aurinkoisella, lämpimällä säällä kovasti, ja voi vahingoittaa tassuja. Jos asfaltti tuntuu kuumalta omaan käteesi, älä kävelytä koiraa sitä pitkin. Tarvittaessa käytä koirallasi suojatossuja, jos kuumalla asfaltilla kävelyä ei voi välttää.

  4. Hyödynnä ilmastoituja sisätiloja mahdollisuuksien mukaan. Jo tuuletinkin auttaa helteessä, ja se kannattaakin asetella niin, että koirasi pääsee viilentävän ilmavirran luo.

  5. Trimmattavilla roduilla turkin voi pitää kesällä lyhyenä. Paksuturkkisilla/pohjavillan omaavilla roduilla turkin ajelu ei auta, sillä tällainen koiran turkki on tarkoitettu niin lämmittämään talvella, kuin myös lämmönsäätelyyn kesällä. Jos koirasi turkissa on takkuja, tulee ne kuitenkin poistaa, sillä takkujen alla muhii helposti kosteutta, joka johtaa ihon tulehtumiseen. Takkuisessa turkissa ilma ei myöskään pääse kiertämään, mikä lisää kuumentumista.

  6. Pidä koiralla raikasta, viileää vettä tarjolla aina. Jos koirasi ei halua juoda riittävästi, lisää vettä sen ruokaan reippaasti.

  7. Voit antaa koirallesi ruoan viileänä. Voit myös pakastaa esim. märkäruokaa, lihaa tai kasvissosetta, joko pelkälleen paloina, tai esim. täytettävän purulelun sisälle laitettuna. Koiralle on jäisen ruoan nuoleskelusta ja pureskelusta sekä viilentävää hyötyä, että hupia.

  8. Viilennä koiraasi kylmällä vedellä kastellulla pyyhkeellä: kiedo pyyhe koirasi kaulan ja rinnan ympärille (katso, että et kääri liian tiukkaan, vaan niin, että koirasi voi edelleen liikkua ja hengittää mukavasti). Muista kastella pyyhettä säännöllisesti. Voit myös kastella esim. teepaidan ja pukea sen koirasi päälle.

  9. Voit kokeilla, haluaisiko koirasi maata viilennetyllä pedillä: voit laittaa petiin pyyhkeeseen käärittyjä kylmäkalleja tai hankkia koirille tarkoitetun viilennysmaton. Katso kuitenkin, etteivät kylmäkallet pääse koskemaan suoraan koirasi ihoon, sillä se voi aiheuttaa paleltumia.

  10. Uiminen ja kahlailu, sekä kylmällä vedellä kastelu toimivat hyvin koiran viilentämisessä. Kuumana päivänäkin voi lähteä uimaan koiran kanssa viileään veteen, ja saat samalla hoidettua sekä viilennys- että liikuntatarpeen. Jos kastelet koiraasi vesiletkulla, varo ettei vettä suihkua sen läähättävään suuhun, jotta koirasi ei vahingossa vedä vettä henkeensä. Koirille on ostettavissa myös omia kahluualtaitaan, ja myös lapsille tarkoitetut pienet altaat voivat olla pihalla hyviä koiran viilennyksen apuna. Koiran keho viilenee nopeiten, kun kostutat sen kaulan, kainalot, nivuset ja mahanalusen.

  11. Myös koiran iho voi palaa. Varsinkin vaaleaihoiset, ja ohutturkkiset tai ajellut koirat altistuvat auringolle. Koiralla voikin tarvittaessa käyttää aurinkorasvaa. Valitse tällöin lapsille tarkoitettuja hajustamaton, hellävarainen tuote, jossa on korkea suojakerroin.


Kaiken kaikkiaan kesälläkin koiran kanssa pitää mennä koiran jaksamisen mukaan. Varsinkin kuumilla keleillä on paras ottaa rauhallisesti ja nauttia oleskelusta koirasi kanssa.

Hauskaa kesää teille koirasi kanssa!

Terkuin, Anne

Vietä koirasi kanssa rento ja turvallinen kesä, ilman haavereita!

 
 

ILMAINEN OPAS

Huomaa nopeasti, jos koirallasi on jokin vialla!

Opi helpot askeleet, joiden avulla huomaat sairauden oireet nopeasti, ennen kuin ne kehittyvät vakaviksi!

Huomaa sairauden oireet ajoissa!

Lataa maksuton oppaani, ja opi pitämään koirasi terveenä.

    Tilaamalla oppaan saat myös parhaat vinkkini koirasi terveydenhoitoon sähköpostiisi. Voit poistua sähköpostilistalta halutessasi milloin vain. Jättämällä sähköpostisi hyväksyt henkilötietojesi käsittelyn. Tietosuojaselosteen löydät sivun alalaidasta.

    Apua koirasi kynsien leikkaamiseen tai korvien hoitamiseen?

    Käy tsekkaamassa verkkokurssini, joilla autan sinua helposti hoitamaan koirasi terveyttä kotona!

    Pääset katsomaan verkkokurssit TÄÄLTÄ!

     

    Previous
    Previous

    Vinkit turvallisiin joululahjoihin

    Next
    Next

    Suutarin lapsella ei ole kenkiä, ja eläinlääkärin koiralla…