Eläinlääkäri anne neuvoo

Voihan+peppu%21.jpg

Taas koirasi vetää peppuaan mattoa pitkin, ja paha haju nousee nenääsi sen takapäästä. Tajuat, että koirasi on itse asiassa nuollut ja haistellut peräpäätään parin päivän ajan aika paljon. Pohdit, milloin viimeksi koirasi anaalirauhaset tarkastettiin eläinlääkärissä… Siitä taitaa olla jo useita kuukausia. Poimit puhelimen käteesi. Parempi varata aika eläinlääkäriin nyt heti, etteivät anaalit pääse taas tulehtumaan!

Mitkä ihmeen anaalirauhaset?

Anaalirauhaset ovat hajurauhaset, jotka sijaitsevat koirasi peräaukolla. Koiraasi takaapäin katsoessa, jos peräaukko kuvitellaan ns. kellotauluksi, anaalirauhaset sijoittuvat noin klo 4 ja klo 8 kohdalle peräaukon viereen. Normaalisti näihin rauhasiin tuotettu pahanhajuinen erite poistuu ulostamisen yhteydessä. Tällöin erite puristuu rauhasesta ulos rauhastiehyttä pitkin peräaukolle, ja siitä ulosteen sekaan. Erite antaa ulosteelle hajun, joka kertoo muille koirille sinun koirasi olleen paikan päällä, eli antaa merkin reviiristä. Anaalirauhaserite on yksi niistä syistä, joiden vuoksi koirasi tykkää haistella muiden koirien ulosteita – koirasi saa ulosteista tietoa muiden koirien liikkeistä. Koirat tunnistavat toisensa yksilöllisen anaalirauhaseritehajun avulla; siksi koirasi myös tykkää haistella toisten koirien takapuolia.

Miksi anaalirauhaset voivat aiheuttaa ongelmia?

Koirilla anaalirauhasongelmat ovat valitettavan yleisiä. Altistavia syitä ovat mm. ylipaino, iho-ongelmat, sekä ulosteen löysyys. Jos rauhaserite ei pääse tyhjentymään, se kertyy rauhaseen, altistuu bakteerien kertymiselle, tulehtuu sekä voi pahimmillaan johtaa vakavaan tulehdukseen ja paiseen muodostumiseen alueelle.

Yleisin anaalirauhasongelma on impaktio, eli tilanne, jossa erite ei pääse poistumaan rauhasesta normaalisti. Tällöin erite kertyy rauhaseen ja aiheuttaa koirallesi epämukavuutta, ja tilanteen jatkuessa kipua. Jos erite ei pääse poistumaan, rauhanen altistuu tulehdukselle. Ulosteen bakteerit voivat päästä rauhastiehyitä pitkin peräaukolta rauhaseen. Rauhasessa bakteereille on hyvä kasvualusta, ja ne tulehduttavat rauhasen. Jos tilanteeseen ei puututa viimeistään tällöin, alkaa rauhaseen kehittyä paise, kun tulehduseritettä kertyy rauhaseen. Pisimmälle edenneessä tapauksessa paise puhkeaa ihon lävitse rauhasen kohdalta, kun paine rauhasessa kasvaa niin suureksi, ettei rauhasta ympäröivä kudos enää kestä sitä. Rauhasta ympäröivä kudos on tällöin usein hyvin tulehtunut. Anaalirauhastulehdus on koiralle hyvin kivulias.

Anaalirauhastulehdus hoidetaan eläinlääkärissä. Hoito riippuu tulehduksen asteesta eli siitä, onko anaalirauhasessa paikallinen tulehdus, vai onko tulehdus edennyt myös rauhasta ympäröivään kudokseen. Lisäksi hoitoon vaikuttaa, jos rauhaseen on muodostunut paise sekä jos, paise on puhjennut, eli on muodostunut anaalirauhasfisteli. Yleensä tulehduksen hoito vaatii rauhasen huuhtelun, jotta anaalirauhatiehyt saadaan aukeamaan ja erite poistettua rauhasesta. Kipulääkitys on tulehduksessa aina aiheellinen. Antibioottihoitoa vaaditaan, jos tulehdus on voimakas ja edennyt ympäröivään kudokseen. Jos vain anaalirauhanen itsessään on tulehtunut, yleensä antibioottia ei tarvita, vaan huuhteluhoito riittää. Antibiootti ei nimittäin kulkeudu rauhasen sisään hyvin, joten sen käyttö anaalirauhasen sisäisen tulehduseritteen hoitoon ei ole järkevää tai hyödyllistä. Tulehduserite tulee poistaa huuhtelemalla, ja jos havaitaan, että tulehdus on edennyt ympäröivään kudokseen, voidaan tämän ympäröivän kudoksen bakteeritulehduksen hoitoon tarvittaessa määrätä antibioottia. Huuhtelu joudutaan yleensä tekemään rauhoituksessa tai kevyessä nukutuksessa, koska anaalirauhasalue on tulehtuneena hyvin kipeä.

Mistä tiedän, onko anaalirauhasissa ongelmaa?

Koirat yleensä oireilevat anaalirauhasalueen epämukavuutta ja kipua vetämällä takapuolta maahan, ja nuuhkimalla, nuolemalla tai ”kirputtamalla” peräaukon aluetta epänormaalin paljon. Jos alueella on tulehdusta ja kipua, koirasi voi reagoida hyvinkin voimakkaasti siihen, että yrität koskea aluetta. Se voi esim. ulvahtaa tai jopa yrittää purra kivun vuoksi. Jos tulehdus on päässyt syntymään, voit nähdä peräaukon vieressä turvotusta ja punoitusta. Jos anaalirauhaspaise on päässyt puhkeamaan, näet alueella verensekaista kellertävää tulehduseritettä, voimakasta punoitusta ja turvotusta, sekä mahdollisesti näet myös fistelireiän (jollei koirasi karva peitä aluetta). Alue on hyvin kivulias.

Koirasi ulostaminen voi vaikeutua, jos anaalirauhasalueella on ongelmaa. Se voi yrittää ulostaa, muttei saa ulostettua kunnolla, ulostaminen voi kestää normaalia kauemmin, ja koirasi voi jopa osoittaa kipua ulostamisen yhteydessä esim. juoksemalla ulostamisen jälkeen pois tai ääntelemällä ulostuksen yhteydessä, jos kipu on voimakasta.

Jos havaitset yllä mainittuja oireita, ota yhteyttä eläinlääkäriisi, jotta anaalialue voidaan tarkistaa. Anaalirauhasongelmat on aina parempi hoitaa ennen, kuin alueelle kehittyy tulehdus, ja toisaalta jos alueella on tulehdus, tarvitsee koirasi pikaisesti kipulääkettä ja hoitoa.

Myös, jos havaitset koirasi pedillä tai esim. kotona matoilla veritippoja/veristä eritettä alueella, jossa se on istunut, tai näet ulosteessa verta, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Veri voi olla peräisin anaalialueelta.

Jotkut koirat eivät näytä mitään oireita anaalirauhasongelmissa, ennen kuin alueella on hyvin voimakas tulehdus. Näiden koirien kanssa tulehdus voi tulla täytenä yllätyksenä, ja on tärkeää keskittyä ennaltaehkäisevään hoitoon sekä seurantaan jatkossa kotona.

anaalirauhaset.jpg

Kuvassa ympyröillä merkitty anaalirauhasten paikka peräaukon molemmin puolin. Nuolet merkitsevät anaalirauhastiehyiden ulostulokohtaa. Vasemmalla ympyrä normaalin, täyttyneen anaalirauhasen kokoinen, oikealla normaalia suurempi, ylitäyttynyt rauhanen. Kuvassa peräaukon ja sitä ympäröivän ihon tila on normaali.

 

Miten ennaltaehkäisen anaalirauhasvaivoja kotona?

Kotona on tärkeää katsoa peräaukon alueelle päivittäin. Jos koirallasi on taipumusta anaalirauhasten liialliseen täyttymiseen ja impaktioon, tai tulehduksiin alueella, on hyvä myös tunnustella anaalirauhasten alue päivittäin, jotta havaitset, jos rauhaset tuntuvat täysiltä tai alueella on turvotusta. Näin huomaat myös ajoissa, jos koirasi aristaa aluetta. Tällöin se ei halua sinun koskevan alueelle tai pyrkii poistumaan paikalta, ja voi jopa äännellä.  Varsinkin, jos koirallasi on alueella paljon turkkia, ja et näe peräaukkoa ja sen ympäristöä helposti, on tärkeää tunnustella aluetta. Voit käyttää peräaukon alueen tutkimuksessa apunasi opastani koiran terveystutkimuksen tekemiseen kotona: tilaa maksuton opas tästä.

Anaalirauhasvaivaisilla koirilla voi olla hyötyä säännöllisestä peräaukon alueen suihkuttelusta kädenlämpöisellä vedellä. Suihkuta pienellä vedenpaineella (kova vedenpaine voi tuntua epämukavalta tai jopa sattua) peräaukon aluetta kädenlämpöisellä vedellä 2-5 min ajan, ja kuivaa alue tämän jälkeen huolellisesti pyyhkeellä taputellen. Lämmin vesi saa alueen lihakset rentoutumaan, ja voi edistää anaalirauhaseritteen pääsyä ulos anaalirauhasista tiehyitä pitkin. Suihkuttelu on paras tehdä sellaisen lenkin jälkeen, jonka aikana koirasi on ulostanut, mutta jos tämä ei onnistu, voit tehdä sen myös esim. iltaisin. Jos koirallasi on ollut anaalirauhasimpaktio tai -tulehdus (pois lukien fisteli, eli puhjennut paise, tällöin saat eläinlääkäriltäsi erilliset ohjeet hoidosta), on anaalialueen suihkuttelua hyvä tehdä eläinlääkärikäynnin jälkeen päivittäin n. viikon ajan. Ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä suihkuttelua voi tehdä muutaman kerran viikossa.

Vääränlainen ruokinta ja stressi ovat yleisiä syitä ulosteen löysyydelle, ja sen vuoksi myös anaalirauhasvaivoille

Jos koirasi uloste on löysää, voi tämä aiheuttaa sen, etteivät anaalirauhaset pääse normaalisti tyhjentymään ulostamisen yhteydessä. Onkin tärkeää seurata koirasi ulosteen koostumusta. Ulosteen pitäisi olla kiinteää ja ulostamisen sujua sutjakkaasti. Jos uloste on löysää, tulee miettiä syytä tähän. Yleisimpiä syitä ulosteen löysyydelle on koirallesi epäsopiva ruoka tai kuitujen puute ruokavaliossa. Myös stressi voi aiheuttaa ulosteen löysyyttä. Ruokavalioon voi kokeilla lisätä kuituja kuitulisien (esim. Fibor-ravinnelisä) tai vaikkapa porkkanaraasteen muodossa. Jos ruokavalio muutetaan toiseen (esim. vaihdetaan nappulasta toiseen), tulee ruokinnan muutos tehdä hitaasti, n. 1-2 viikon aikana. Myös äkillinen ripulitauti voi johtaa anaalirauhasten täyttymiseen. Lue tästä, miten voit hoitaa koirasi äkillisen ripulitaudin nopeasti kotona.

Jos epäilet koirallasi stressiä, tulee ensin miettiä voisiko kyseisen stressin aiheuttajan saada loppumaan. Jos stressi on jatkuvaa (esim. eroahdistuksesta tai muusta käytösperäisestä syystä johtuvaa), suosittelen ottamaan käyttöön feromonivalmisteet (kuten Adaptil-feromonihaihduttimet ja -pannan), sekä tarvittaessa kääntymään eläinlääkärin ja käytöskouluttajan puoleen.  

Ylipaino ja ihosairaudet sekä allergiat altistavat anaalirauhasvaivoille

Jos koirallasi on ylipainoa, on tärkeää pudottaa paino normaalilukemiin. Ylipaino altistaa koirasi anaalirauhasongelmien lisäksi mm. nivelrikolle, diabetekselle ja syövälle.

Ihosairaudet voivat altistaa anaalirauhasongelmille, sillä useisiin iho- ja allergisiin sairauksiin liittyy ihon paksuuntumista ja ärtymistä, sekä ihon tulehtumista. Lisäksi on olemassa sairauksia, jotka lisäävät ihon rauhaseritystä ja altistavat anaalirauhasongelmille. Onkin tärkeää kertoa eläinlääkärille anaalirauhasten tutkimuskäynnin yhteydessä myös mistä tahansa muista oireita, joita koirallasi on, jotta eläinlääkäri voi ottaa nämä huomioon hoitosuunnitelmassa.

 

Anaalirauhasten tyhjentäminen kotona

Anaalirauhaset on mahdollista tyhjentää kotona, kunhan ne eivät ole tulehtuneet. On kuitenkin erittäin tärkeää muistaa, että anaalien tyhjentäminen ns. varmuuden vuoksi kotona tai esimerkiksi trimmaajalla käynnin yhteydessä voi aiheuttaa vakavia haittoja, sillä rauhasalueen puristaminen voi aiheuttaa tulehtumista ja arpeumaa. Jos alue arpeutuu, ei anaalirauhaserite pääse poistumaan entisellä lailla, mikä johtaa anaalirauhasongelmiin. Toisin sanoen liian usein ja varsinkin ulkoisesti tehty (katso alta mitä ”ulkoinen tyhjennys” tarkoittaa) anaalien tyhjennys voi aiheuttaa ja lisätä anaalirauhasongelmia!

Jos eläinlääkärisi antaa sinulle luvan tehdä anaalirauhastyhjennyksen koirallesi kotona, eli toisin sanoen tilanne on arvioitu sellaiseksi, ettei tyhjennyksestä kotona ole haittaa, voit kokeilla seuraavaa.

Jos epäilet alueella tulehdusta, eli alueella on yhtään turvotusta, punoitusta, kuumotusta, koirasi aristaa aluetta tai olet esim. nähnyt kellertävää eritettä tulevan anaalirauhasista, et missään nimessä saa lähteä tyhjentämään rauhasia kotona, vaan sinun tulee olla yhteydessä eläinlääkäriin.

Anaalirauhasten tyhjentäminen ulkoisesti:

  1. Tarkista, ettei peräaukon ja sitä ympäröivän ihon alueella näy turvotusta, punoitusta tai haavaumia, eikä koirasi arista alueen tutkimista. Jos havaitset näitä oireita, älä etene tyhjentämisessä vaan ota yhteys eläinlääkäriin.

  2. Laita käteesi kumihanskat ja ota lähelle pehmeä paperipyyhe, esim. nenäliina.

  3. Voit suihkutella peräaukon aluetta kädenlämpöisellä vedellä 2-5 min ajan, kevyellä vedenpaineella. Tämä rentouttaa alueen lihaksia.

  4. Anaalirauhaset sijaitsevat peräaukon molemmin puolin n. klo 4 ja klo 8 kohdalla. Laita peukalosi ja etusormesi peräaukon molemmin puolin yllä mainituille kohdille. Paina sormillasi kohtalaiseti (aivan kevyt painallus ei riitä, mutta et saa painaa kovaa!), sekä samalla siirrä sormiasi ylös ja sisäänpäin kohti peräaukkoa. Näin saat ”lypsettyä” eritteen ulos anaalirauhasista tiehyen kautta peräaukon suulle.

  5. Pyyhi varovaisesti erite paperipyyhkeellä pois.

AdobeStock_235988983.jpeg

Kuvassa peukalo on vasemman anaalirauhasen alapuolella. Siirrä etusormesi vastaavaan paikkaan oikealla ja “lypsä” erite ulos painamalla ylös kohti peräaukkoa.

Eläinlääkärisi tyhjentää anaalirauhaset yleensä ns. sisäisellä tavalla, eli puristamalla rauhasta sormillaan myös peräaukon sisäpinnalta. En kuitenkaan suosittele, että tätä tehtäisiin kotona, tai kenenkään muun, kuin eläinlääketieteen ammattilaisen toimesta, koska alueella on mahdollista aiheuttaa vahingossa vammoja.

Anaalirauhasten poisto kirurgisesti

Jos koirallasi on jatkuvasti vakavia anaalirauhasvaivoja, voi eläinlääkärisi suositella anaalirauhasten poistoa kirurgisesti. Kirurginen poisto vaatii asiaan perehtyneen kirurgin, sillä anaalialueella on paljon tärkeitä kudoksia sekä hermoja, joiden vahingoittuminen voi olla vakavaa ja johtaa hankaliin komplikaatioihin. Koska kirurgia ei ole riskitöntä, sitä suositellaan yleensä vasta, kun perustoimenpiteillä ei saada riittävää tulosta.

Muistilista anaalirauhasvaivoista:

  1. Anaalirauhaseritteellä on tärkeä merkitys koirien keskinäisessä viestinnässä.

  2. Anaalirauhaset sijaitsevat koirasi peräaukon luona ja erite poistuu normaalisti ulosteeseen ulostamisen yhteydessä

  3. Anaalirauhaserite voi alkaa kertyä rauhasiin ja aiheuttaa epämukavuutta sekä kipua, joka näkyy yleensä koirallasi epänormaalina peräaukon haisteluna ja alueen nuolemisena, sekä takapuolen vetämisenä maata vasten.

  4. Jos kertynyttä liiallista eritettä ei tyhjennetä rauhasesta, alue muuttuu kivuliaaksi sekä altistuu tulehdukselle. Tulehdus johtaa pahimmillaan paisemuodostukseen alueella ja paiseen puhkeamiseen, eli anaalirauhasfistelin muodostumiseen. Tällainen tulehdus aiheuttaa yleensä myös arpeumaa alueelle. Tämä voi hankaloittaa anaalirauhasten tyhjentymistä myös tulevaisuudessa.

  5. Ota yhteyttä eläinlääkäriin, jos huomaat mitään normaalista poikkeavaa anaalirauhas/peräaukon alueella, tai koirallasi on yllä mainittuja, tai muita huolestuttavia oireita.

  6. Ennaltaehkäise anaalirauhasvaivoja pitämällä lemmikkisi normaalipainoisena ja huolehtimalla, että uloste on normaalin kiinteää. Vaihda tarvittaessa ruokavaliota tai lisää ruokaan kuitua, ja hoida ripuli nopeasti (äkillinen ripuli on koirien yleisimpiä sairauksia: tästä pääset lukemaan ohjeeni, joiden avulla ripuli hoituu kotona)

  7. Helpottaaksesi anaalirauhaseritteen poistumista, voit kotona suihkutella peräaukon aluetta kädenlämpöisellä vedellä, pienellä vedenpaineella 2-5 min ajan. Suihkuttelu on hyvä tehdä sen lenkin jälkeen, jolla koirasi on ulostanut. Voit suihkutella aluetta tarvittaessa muutaman kerran viikossa.

  8. Seuraa koirasi peräaukon aluetta päivittäin, niin huomaat epänormaalit oireet ajoissa. Käytä tutkimuksessa apuna opastani, jonka avulla teet terveystutkimuksen kotona koirallesi helposti: tilaa maksuton opas tästä.

Previous
Previous

Miksi ientulehdus on vaarallinen koirallesi?